Een SEO-tekst, wat is dat?

Het begrip ‘SEO’ is niet meer weg te denken uit de digitale wereld. Search Engine Optimization helpt om jouw teksten te optimaliseren voor het web zodat ze goed vindbaar zijn. Kennis daarover is dus heel belangrijk als je wil dat jouw webteksten het publiek ook echt bereiken.

Zeker als je veel webteksten schrijft is deze informatie onmisbaar.

Hoe een SEO-tekst werkt

Zoekmachines zoals Google zoeken voor de gebruiker naar webpagina’s die aansluiten bij de termen die ze intikken.

Daarbij maakt een search engine gebruik van aanknopingspunten in de tekst van een site. Zo kijkt de zoekmachine naar de titel, de tussenkopjes, de inleidende zin en de laatste zin van een pagina. Maar ook kan de zoekmachine links op de pagina en de webpagina waar die link toe leidt detecteren.

Met al die informatie bepaald de zoekmachine waarover een website gaat en hoe interessant die voor de gebruiker is.

Als de informatie op de pagina overeenkomt met waar de gebruiker naar zoekt, komt deze hoger in de zoekresultaten te staan.

Werken met zoektermen

De trefwoorden waarmee een gebruiker zoekt zijn dus heel belangrijk. Als tekstschrijver moet je dan ook goed nadenken welke trefwoorden dat zijn.

Onderzoek naar de doelgroep van jouw tekst kan daarbij helpen. Bij het schrijven van een tekst houdt je rekening met de zoektermen door ze in onder andere de titel, de inleiding en de tussenkopjes te plaatsen.

Zorg er voor dat de trefwoorden die je uitzoekt iets met elkaar te maken hebben. Op die manier kan de zoekmachine een beter beeld krijgen van het onderwerp van jouw tekst.

Intern doorlinken

Links zijn een ander belangrijk kenmerk van een website. Wanneer een zoekmachine een link detecteert kijkt hij onder andere naar het woord waaronder die link is geplaatst.

Dat helpt om te bepalen waar de doelpagina over gaat. Wanneer er veel links naar een webpagina bestaan wordt deze ook als relevanter beschouwd. Links kunnen doorverwijzen naar een andere website. Maar als je een eigen website hebt kan je ook interne links plaatsen.

Dat zijn links die naar andere pagina’s binnen jouw site verwijzen. Ook dat helpt de zoekmachine om het onderwerp van jouw webdomein vast te stellen..

Lees meer op DeContentbank.nl.