Hoe de cloud je verder kan helpen met alles

De zogenaamde cloud kwam de laatste tijd een aantal keer wat minder goed in het nieuws. Beroemdheden hadden foto’s (automatisch) opgeslagen in de cloud van Apple, maar hun cloud niet helemaal goed beveiligd. Hierdoor konden hackers de hand leggen op soms behoorlijk persoonlijke foto’s en video’s van de bekendheden.

Toch is de cloud veiliger dan veel mensen denken: de beveiliging heb je helemaal zelf in de hand. Sterker nog: de cloud is vaak zelfs veiliger dan lokale opslag. Bovendien zijn er diverse andere voordelen aan de cloud.

Wat is de cloud?

De cloud is eigenlijk niets anders dan een aantal servers die zich elders bevinden en samen een opslagruimte voor jou creƫren. Het verschil is dat je bestanden niet op je eigen harde schijf opslaat, maar op een harde schijf elders.

Soms zijn de bestanden zelfs verdeeld over meerdere harde schijven, maar hier merk je niets van. Aan de cloud zitten diverse voordelen, die overstappen op een cloudservice als Dropbox aantrekkelijk maken:

Gebruiksvriendelijk

Over het algemeen zijn cloudservices erg gebruiksvriendelijk, omdat ze worden opgezet door de provider. Zelf heb je dus niet of nauwelijks technische kennis nodig om gebruik te maken van de cloud.

Goedkoop

Cloud is over het algemeen goedkoper dan eigen servers, omdat je in kleinere stappen kunt uitbreiden. Bovendien heb je geen onderhoudskosten en hoef je geen IT-personeel in te huren voor installatie.

Veilig

Ondanks de slechte reclame die cloud heeft gehad, is cloud in de meeste gevallen veiliger dan lokale opslag. Bij een service als Dropbox zijn er grote teams die zich continu bezighouden met de beveiliging.

Hacks, zoals die bij de beroemdheden hebben plaatsgevonden, waren vaak het resultaat van phishing of onzurgvuldig omgaan met wachtwoorden. Hierdoor konden de hackers door fouten van de personen zelf aan wachtwoorden en dergelijke komen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *