Champions League-rechten wederom naar Talpa

Voor de tweede keer op rij heeft Talpa, het mediabedrijf achter SBS en Veronica, de rechten voor de Champions League weten te bemachtigen. Eigenaar John de Mol zei eerder nog niet te zwaar te tillen aan het al dan niet binnenhalen van de rechten. Volgens hem leek het erop dat de Champions League terug zou keren naar de NOS.

Nu Talpa de beiding gewonnen heeft, is de Champions League de komende drie jaar weer op de commerciële zender te zien.

Waar de Champions League in het eerste jaar op SBS6 te zien was, werd het Miljoenenbal de afgelopen twee jaar op Veronica vertoond.

Minder animo door uitblijven Nederlands succes

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat Ajax onverwacht de finale van de Europa League bereikte, het tweede grote voetbaltoernooi van Europa.

Even leek het erop dat Nederlandse teams wellicht weer incidenteel een rol van betekenis konden spelen, maar anno 2018 is men hier alweer op terug gekomen.

Na een seizoen vol teleurstelling in Europa, is Nederland niet meer zeker van een vaste plek in de Champions League. Hoewel dat er al enige tijd aan zat te komen, is er door recent uitblijven van succes weinig uitzicht op herstel in de komende jaren.

Dit heeft ook gevolgen voor de Champions League: door de afwezigheid van Nederlandse clubs in deze competitie neemt het aantal kijkers af. Hierdoor zijn de Champions League-rechten minder in trek bij de televisiezenders.

Dat bleek ook uit het feit dat John de Mol in eerste instantie vrij stoïcijns was over het al dan niet binnenhalen van de rechten, maar ze uiteindelijk toch kreeg. Mogelijk betaalde hij minder dan vooraf verwacht.

Mannen van Voetbal Inside bij Champions League

Een mogelijke reden voor de ommekeer is het feit dat de mannen van Voetbal Inside recentelijk zijn overgestapt naar Talpa vanaf RTL.

Met Wilfred Genée, René van der Gijp en Johan Derksen heeft De Mol zo in één klap de drie populairste voetbalanalisten van de laatste jaren binnengehaald. De kans is dan ook groot dat het drietal een programma krijgt rond de Champions League.