Boekhoud revolutie: AI en cloud zijn de toekomst

De administratie industrie heeft nogal een stoffig imago. Decennia lang veranderde er vrijwel niets. Maar daar lijkt recent toch verandering in gekomen te zijn. Slimme Nederlandse accounting programma’s hebben d.m.v. technologische ontwikkelingen flinke stappen vooruit kunnen maken. In dit artikel bespreken we een aantal van de meest in het oog springende ontwikkeling en belangrijker hoe jij praktisch een graantje mee kunt pikken van deze ontwikkelingen.

In de eerste plaats, is het echt tijd geworden om Excel en Word op te gaan geven als boekhoudmiddelen. Newsflash: deze programma’s zijn niet op maat ontwikkeld voor de Nederlandse belasting situatie. Sterker nog, ze zijn helemaal niet gemaakt speciaal met in het achterhoofd houdende administratie. Dit zijn gewoon algemene informatie verwerk programma’s. En als zijnde kunnen ze dus nooit vooruitstrevend worden in dit opzicht en je tijd besparen en geld. Om die reden bevelen we aan om over te stappen op een (goedkoop) professioneel boekhoudprogramma. Veel ondernemers die net beginnen vrezen voor de kosten van zo een programma vandaar de keuze voor Word of Excel. Maar de meest boekhoudprogramma’s, volwaardige professionele software kost vandaag de dag iets van 3 kopjes koffie per maand. Nou dat kan iedereen zich toch wel veroorloven?

Leestip: https://zelfboekhouden.org/boekhoudprogramma-zzp-vergelijken/

Deze programma’s passen nieuwe ontwikkelingen toe zoals cloud om het leven van jou als ondernemer een stuk makkelijker te maken. Een voorbeeld hiervan is dat back-ups automatisch gemaakt worden. Back-ups wellicht niet meest spannende innovatie ooit, maar wel broodnodig om ellende te voorkomen wanneer je laptop bijvoorbeeld stuk gaat, of andere problemen met toegankelijkheid.

Verder dankzij slimme toepassingen van AI kunnen vele functies geautomatiseerd worden denk bijv. aan automatisch afvinken van facturen als betaling zijnde voldaan. Het boekhoudprogramma is gekoppeld met je internet bankieren en het programma kan zo dit controleren. Maak je geen zorgen Skynet is nog niet hier.

Kennisbank: https://zelfboekhouden.org/

Werken via de cloud brengt nog meer voordelen met zich mee denk bijv. aan indien je organisatie bestaat uit meerdere personen kun je gemakkelijk bestanden delen, en mensen kunnen real-time werken aan de boekhouding van waar ze dat maar willen wanneer ze dat maar willen.

Indien je een graantje mee wilt kunnen pikken van deze ontwikkelingen is het dus wel zaak om over te stappen op een toegewijd boekhoud programma.